Törnrosvägen 8 - Residence Christie's International Real Estate

ENG

Residence Logo

Nyhetsbrev

Kontakt

Villa Ekbacken, nobelpristagaren Gustaf Daléns storslagna residens om 1355 kvm

MÄKLARE: Jan Tivenius

Villa Ekbacken ligger vackert belägen på en tallbevuxen höjd med en fantastisk utsikt över Lilla Värtans vattenspegel och Stockholms inlopp. Den magnifika villan är den största privatägda villan på Lidingö och uppfördes 1912 av Nobelpristagaren i fysik Gustaf Dalén. Gustaf Dalén var även Vd för Aktiebolaget Gasaccumulator, kallat AGA, som hade sin fabrik i närheten.

Arkitekten Erik Hahr fick i uppdrag att rita Dalénfamiljens privatvilla men även att rita AGA:s arbetarbostäder i närliggande Bergsätra. Erik Hahr gestaltade villan och bostadsbyggnaden i samma stenarkitektur. De är båda är uppförda i tegel som är slammat med ett tunt putslager i gulvit kulör som ger lyster åt fasaden.
Villan, ett av Lidingö mest magnifika och storslagna residens, är belägen på en vacker och naturskön parkliknande tomt om 5467 kvm med stora gräsytor, högresta ekar och tallar med en granitomgärdad stor stenterrass. Den vackra villan är ritad i en borgliknande stil med inslag av både nationalromantik, jugend och gotik.

Ekbacken är en imponerande byggnad med en totalyta om ca 1355 kvm fördelat på fem våningsplan inklusive källare, torn och vindsplan. Bostadsytan om ca 869 kvm är fördelat på tre plan med vackra och mycket representativa sällskapsrum på entréplan. Sällskapsrummen är vackert utsmyckade med bröstpaneler i ek, magnifika eldstäder, takmålningar, målade fönstervalv och blyinfattade dubbla glasdörrar som leder ut till en stensatt terrass i sydväst. I flertalet valv och takmålningar finner man många intressanta detaljer som påminner om Gustaf Daléns uppfinningar. De två övre våningsplanen är avsedda för sovrum och familjeliv. Master Bedroom är generöst tilltaget med walk-in-closet och angränsande badrum med separata ingångar för frun och herrn på respektive sida om sängen. På både källar- och vindsplan finns separata lägenheter för personal eller gäster. På 70-talet tillkom ett garage för tre bilar.

Fastigheten var i familjen Daléns ägo fram till 1969. Under efterkommande period var fastigheten residens för Kanadas ambassad fram tills nuvarande ägare förvärvade fastigheten 2011. Den senaste ägaren har rustat upp fastigheten och bland annat installerat ett modernt värmesystem och byggt en pool på framsidan mot vattnet i sydväst.

LÄS MER

FAKTA

Adress: Törnrosvägen 8

Boarea: 869 kvm

Biarea: 406 kvm

Tomtarea: 5467 kvm

Pris/bud: Pris på förfrågan

MÄKLARE

DELA:

facebook twitter pinterest email

ENG

PLANRITNINGAR

PLATS

Jan Tivenius

Janne har arbetat som mäklare sedan 2006. Han har sedan dess arbetat med försäljning av bostadsrätter i Stockholms innerstad samt attraktiva villor i Stockholmsområdet, såsom Lidingö, Bromma, Saltsjöbaden och Djursholm. Han bor i villa på Lidingö där han också sålt många fina fastigheter. Janne är även utbildad Civilingenjör och på fritiden är han aktiv med favoritidrotten fäktning där han varit både Svensk Mästare och Landslagsman.

Tack för ditt mail, vi återkommer snarast

Något gick fel, var god försök igen senare

ALLA BILDER

BESKRIVNING

BILDER

PLANRITNINGAR

KARTA

DOKUMENT

KONTAKT

stäng bildvy