Stora Äng 2 - Residence Christie's International Real Estate

ENG

Residence Logo

Nyhetsbrev

Kontakt

STORA ÄNG 2

MÄKLARE: Thomas Swenson

Representativt Corps de logi anno 1932 beläget i betagande och natursköna omgivningar. Möjlighet till varierad verksamhet och med del i vackra Stora Sundsjön.

I södra Östergötland där klarblåa sjöar, böljande odlingslandskap och artrika betesmarker varsamt bäddas in av vackra gröna skogar är Stora Äng gård belägen. Ett underskönt herrgårdshemman med 62 ha östgötska naturskatter som kan erbjuda varierad verksamhet.

I början av 1900-talet lades här en sällsynt ambition på att uppföra ett representativt och rymligt Corps de logi med tillhörande flyglar samt omgivande parkmiljö med dammar.

Den nästan 100 år gamla herrgårdsbyggnaden om 608 kvm är ett utsökt exempel på traditionell herrgårdsstil som låtit sig inspireras av nyklassicism. Här finns bl.a. en magnifik pelarförsedd entré, flera stora fönster med ett iögonfallande fönsterparti av glasmosaik. I trapphuset förlänar det de två första planen med ett unikt och frikostigt ljus över salonger och matsalar. Ljusflödet som det medför ger karaktär och själ till bostaden. Den generösa takhöjden och de stilrena parkettgolven förstärker känslan av luft och rymd och omsluter varligt unika detaljer som spegeldörrar, öppna spisar och kakelugnar. Byggnadens fria och höga belägenhet i det frodiga landskapet inger ett behagligt lugn vart man än befinner sig i huset.

Till huvudbyggnaden hör två inredda flyglar från tidigt 1800-tal. Den östra flygeln utgör enklare boende med välbevarade detaljer och utsikt mot Stora Sundsjön, perfekt för gäster eller sommaruthyrning. I västra flygeln finns förråd men också inredd festlokal med pub samt en stor angränsande altan.

Ner mot landsvägen finns ett fristående hus i gott skick vilket använts som galleri, butik och festlokal. Här är egen parkering och gott om plats runt byggnaden som är inbäddad av böljande ekhagar. Övriga byggnader på gården utgörs av verkstad, garage, fårhus, hönshus, vagnslider samt lusthus.

Nere vid sjön finns den privata badplatsen Liljeholmen. En underbar plats för rekreation med en 30 meter lång sandstrand samt badstuga som omgärdas av ett generöst soldäck på 80 kvm.

Stora Ängs storlek och utformning erbjuder en mängd inriktningar för gårdens 26 ha skog, 14 ha åker- och betesmark samt 20 ha vatten. God förekomst av klövvilt ger goda förutsättningar för jakt och Stora Sundsjön lovar fiskelycka med rikt kräftbestånd och god tillgång på abborre och gädda. För den som önskar bedriva djurhållning ska nämnas att samtliga hagar är nystängslade. För närvarande har får vårdat gårdens naturbetesmarker.

Välkommen till Stora Äng, en förtrollande vacker plats.

LÄS MER

FAKTA

Område: Östergötland

Adress: Stora Äng 2

Antal rum: 15

Boarea: 608 kvm

Biarea: 90 kvm

Tomtarea: 62.1913 ha

MÄKLARE

DELA:

facebook twitter pinterest email

ENG

SÅLD

Thomas Swenson

Thomas har varit verksam som fastighetsmäklare sedan 1999. Med sina många år i branschen har han stor erfarenhet och kunskap om marknaden. Med siktet inställt på kvalitet och kundnöjdhet går han helhjärtat in i varje uppdrag. Att få representera några av Sveriges vackraste och mest exklusiva hem och gårdar under varumärket Residence Christie´s ser han som ett stort privilegium. Thomas bor med sin familj på en gård strax söder om Linköping och som fastighetsmäklare är hans verksamhetsområde Linköping och Östergötland med omkringliggande landskap.

Tack för ditt mail, vi återkommer snarast

Något gick fel, var god försök igen senare

ALLA BILDER

BESKRIVNING

BILDER

KONTAKT

stäng bildvy