Prinsnäs herrgård – Residence Christie's International Real Estate

ENG

Residence Logo

Nyhetsbrev

Prinsnäs herrgård om 311 ha - flera sjöar

MÄKLARE: Jonas Martinsson

Mangårdsbyggnad med anor från 1600-talet sagolikt belägen vid Prinsasjön. Rogivande omgivningar med bl.a. 200 ha prod. skog, 40 ha åker och 39 ha vatten med god arrondering.

På småländska höglandet mellan Sävsjö och Vetlanda vid Prinsasjöns södra strand ligger Prinsnäs herrgård om ca 311 ha, varav ca 272 ha mark och ca 39 ha vatten. Gården har anor från 1600-talet och gårdsbilden ligger vackert vid sjön omgiven av parkmiljö och beteshagar. Mangårdsbyggnaden omfattar ca 440 kvm och erbjuder stora sällskapsytor på nedre botten där husets hall är underskönt utsmyckad med muralmålningar, utförda på plats 1768 av konstnären Pehr Hörberg. Övre plan är delvis ombyggt men hyser idag sex sovrum, varav flera med generös utsikt mot sjön. Överallt finns unika och charmiga detaljer, allt från spegeldörrar till parkettgolv.
Gårdsbilden med sin representativa rundel har två flyglar, den östra om ca 140 kvm och den västra om ca 80 kvm boyta. Den större erbjuder ett bra familjeboende som idag är uthyrt, den mindre flygeln är i behov av renovering invändigt och står utan hyresgäst.

I parkmiljön hittar vi ett tiondemagasin i liggtimmer från 1700-talet, nyligen restaurerat. En bit från gårdsbilden finns ladugård och vagnslider. Marken har perfekt arrondering och ligger runt gårdsbilden och omfattar hela Prinsasjön samt södra delen av Sandsjön. Fastigheten omfattar 210 ha skog och 49 ha åkermark. Skogens virkesvolym är 34 006 m3sk och domineras av gran (55 %) och tall (32 %) samt med en medelbonitet på 8,6 m3sk/ha. Skogsbruksplan från år 2020 via Skogssällskapet.

Prinsnäs herrgård har fått sitt namn av adelsmannen Johan Printzensköld, svensk guvernör på Bornholm som mördades av danskarna 1658. Gården har en komplett ägarlängd från 1652 med Printzensköld som förste ägare. Gårdens historia och unika vackra mangårdsbyggnad tillsammans med markens arrondering och fördelning av skog och jordbruksmark gör detta till ett enastående tillfälle att förvärva en stor gård på hälsofrämjande småländska höglandet.

Anbudstid är satt till den 20 maj, vänligen kontakta handläggande fastighetsmäklare för mer information.

LÄS MER

FAKTA

Område: Småländska höglandet

Adress: Prinsnäs herrgård

Boarea: 440 kvm

Biarea: 124 kvm


Pris/bud: 30 000 000 KR

MÄKLARE

DELA:

facebook twitter pinterest email

ENG

Jonas Martinsson

Jonas tillsammans med Henric arbetar över hela södra och mellan Sverige. Han började arbeta inom branschen 2001 med kommersiella fastigheter. Strax därefter inriktade han sig på att arbeta med gårdar och har sedan dess varit en starkt bidragande faktor till att bygga upp gårdssidan hos Residence. Jonas är en av grundarna till Residence och var tidigare verksam i Stockholmsområdet. Han har en universitetexamen som Lantmästare och väl bevandrad inom jord, skog men jobbar även med villor och attraktiva fritidshus. Jonas är uppvuxen på en gård strax utanför Varberg på västkusten och har idag hela västkusten och inlandet som arbetsområde. På fritiden spenderar han gärna tid i naturen eller på havet.

PLATS

ALLA BILDER

BESKRIVNING

BILDER

KARTA

DOKUMENT

KONTAKT

stäng bildvy