Parkgatan 4 – Residence Christie's International Real Estate

ENG

Residence Logo

Nyhetsbrev

Gamla Kassan i Landskrona

MÄKLARE: Jörgen Göransson

Generös och unik fastighet på absolut bästa läge i Landskrona. Uppförd 1754 till borgmästare Bernhard Oelreich. Idag omfattar fastigheten fyra våningar, där den största är en paradvåning på ca 400 kvm fördelat på 13 magnifika och spännande rum. Ytterligare två våningar finns i huvudbyggnaden - ca 185 kvm sammantaget fördelat på en 2:a och en 3:a. Den större av dessa är fri för en ny ägare att nyttja. I källarvalven möts vi av vackra golv, valv och plats för uppemot 60 personer! Stor och privat innergård där väggarna andas julmarknad. Tomt om 770 kvm med bl.a orangeri. Gårdshus med ytterligare en fantastiskt trivsam våning om ca 110 kvm fördelat på 4 rum. Välkommen!

Gamla Kassan är en unik och välbevarad fastighet vid vattnet som uppfördes 1754 till borgmästare Bernhard Oelreich. Under denna tid gjorde Carl Hårleman stadsplanen för Landskrona och troligen ritade han även huset. Fastigheten har uppmärksammats i flera magasin över åren och har under många år huserat en julmarknad.
När vi slår oss ner i orangeriet och känner lugnet komma an kan vi i tanken komma tillbaka till en tid då hästarna, vagnarna och rörelsen på innergården var påtaglig. Kullerstenen, det gamla bageriet, gårdshuset, springet i trapporna och så närheten till pulsen från havet, centrum och kontinenten. Vi kan känna av historian kring fastigheten och vi har nu nöjet att kunna presentera denna unika pusselbit av svensk historia.
Den vackra lejongula fasaderna, valven i källaren, kassan (se nedan) och de höga putsade vita vagnsvalven som leder oss in på innergården. Förföriskt vackert och med mycket känsla i varje steg.
Fastigheten uppfördes under åren 1754-1757. Några år senare köpte svenska staten byggnaden och den blev bostad för general von Strussenfelt, utsedd att ansvara för den stora utbyggnaden av Landskronas försvarsanläggningar. Förutom bostad åt generalen och hans familj fanns det kontor för fortifikationsförvaltningen. Här förvarades också förvaltningens kassa, vilket har gett husets dess folkliga namn Gamla Kassan.
Körporten leder in till den stensatta gården. En gårdsbyggnad i två våningar med typisk 1700-talsprägel sluter gården mot öster. Här fanns under en tid ett kronobageri som försåg stadens regemente med bröd. Den stora bakugnen finns kvar.
Fastigheten återgick efter närmare 200 år i privat ägo 1956. Restaureringar har gjorts i olika omgångar under senare delen av 1900-talet i syfte att ta tillvara interiörens 1700-tals karaktär. Gamla Kassan består idag av fyra lvåningar/lägenheter där den största är på 13 rok om ca 400 kvm i etage, här finns ljusa salonger i fil med högt i tak och utsikt mot Skulpturpark och småbåtshamnen nedanför. Många av rummen har rundade hörn och vackra utsmyckade kakelugnar från 1800-talet. Flera golv är original eller från 1800-talet, entréhallar och trappor stoltserar med nött kalksten från 1754 samt handblåst glas från 1800-talet. I den stora våningen finns även ett platsbyggt kök med spis från Lacanche och vackert motivkakel från Holland. De två andra våningarna i huvudbyggnaden är ca 95 respektive 90 kvm stora och har liknande unika detaljer bevarade som skapar en originell atmosfär. Mellan huvudbyggnaden och gårdshuset är en stor och privat innergård med härlig 1700-talskänsla, här finns en vacker beläggning av kullersten med rännilar i kalksten, orangeri i glas, murgröna men även ett lönnträd som förlänar skugga och välbehag. Från innergården når man gårdshuset med den större lägenheten som uppfördes 2006-2007, i gårdshuset finns även flera förråd, wc och det gamla bageriet.
Källarvalv med fantastiska kryssvalv används som festlokal med plats för 60 till 80 personer. Fastigheten är varsamt restaurerad och renoverad genom seklen och Hårlemans anda och behagliga detaljer gör att vart man än tittar så sprids ett stort välbehag inombords.

Kort sammanfattning av bostadsytorna:
Paradvåning i etage ca 400 kvm fördelat på 13 rum (6 kakelugnar. Dressingroom/rum, sovrum, bibliotek, salong, kinasalong, matsal, tältrum, moster Majas salong, trädgårdsrummet, koloniala gästrummet, matsal, salong/vardagsrum, sovrum, grovkök samt kök). Uthyrd våning ca 90 kvm fördelat på 2 rum. Våning fri för ny ägare, tillsammans med paradvåningen, att nyttja ca 95 kvm fördelat på 3 rum. Källarlokal ca 200 kvm som renoverades och restaurerades 2002-2004. Vind i huvudbyggnad ca 200-250 kvm. Inredd våning/lägenhet i gårdshuset ca 110 kvm fördelat på 4 rum. Fd bageri, garage, wc, förråd mm i gårdhus ca 110 kvm. Vind mm i gårdshuset ca 80-100 kvm.

LÄS MER

FAKTA

Område: Landskrona

Adress: Parkgatan 4

Antal rum: 22

Boarea: 695 kvm

Biarea: 480 kvm

Tomtarea: 770 kvm


Pris/bud: 22 200 000 KR

MÄKLARE

Jörgen Göransson

070-617 96 90

[email protected]

DELA:

facebook twitter pinterest email

ENG

PLANRITNINGAR

PLATS

Jörgen Göransson

Att vara tillgänglig, lätt att nå och alltid uppdaterad tillsammans med en passion för byggnader, fastigheter, affären och kundkontakten kombinerat med lång erfarenhet där erfarenheten ligger nästan 30 år som aktiv fastighetsmäklare, nästan 1.400 sålda bostäder och en bred kunskap inom fastighetsmäkleri gör mitt yrke är mer en livsstil än just enbart ett yrke. Det är roligt, spännande och engagerande att börja en ny arbetsdag, det är grunden för att lyckas som fastighetsmäklare. Att nu få vara en del av Residence Christie's är en utmaning och oerhört inspirerande som erfaren fastighetsmäklare. Välkommen du med!

ALLA BILDER

BESKRIVNING

BILDER

PLANRITNINGAR

KARTA

DOKUMENT

KONTAKT

stäng bildvy