Havsjö Tovtorpet 1 - Residence Christie's International Real Estate

ENG

Residence Logo

Nyhetsbrev

Kontakt

MÄKLARE: Thomas Swenson

Enskilt beläget naturparadis om 25,5 ha, en fiskecamp med ett fridfullt boende. Husen har öppna gräsytor ner mot dammarna och där bortom den småländska högresta skogen. Flera andra vattendrag samt egen jakt och fiske.

Djupt inne i den småländska skogen ligger Havsjö Tovtorpet, en fiskecamp i ett eget vattenlandskap skapat av fem dammar. De röda trähusen omges av dammarna och porlande bäckarna, och runt omkring växer den egna skogen. Gården är ett naturparadis som man älskar att vistas i. Idag är husen byggda för Bed and Breakfastverksamhet men kan enkelt användas till egna bostäder Den största dammen har både en sandstrand och en vedeldad bastu. Här är hela tiden naturen och lugnet närvarande.

Idag bedrivs fisketurism för enskilda sällskap och tillsammans med det, även en småskalig laxodling. Gårdens byggnader är inredda för fest och konferensverksamhet med möjlighet till övernattning, men bostadshusen fungerar lika bra till egen bostad för den som önskar. Här kan du bedriva verksamhet eller njuta av eget boende året runt.

Bostadshuset uppfördes 1910 i 1 1/2 plan med hel källare. Efter en tillbyggnad på gaveln omfattar huset fem rum och kök i två plan. På södersidan finns en stor altan med utsikt över dammen.

En bit bort ligger den äldre stugan uppförd i mitten av 1800-talet även kallad Blinda-Tildas hus. Stugan är belägen på en höjd med utsikt över de mindre dammarna och omfattar fyra rum och enklare kök. Här finns flera originaldetaljer bevarade såsom vackra spegeldörrar och trägolv. Båda husen är i gott skick. Intill bostadshuset finns även ett garage med förråd. Den gamla ladan är idag är inredd till festlokal. Byggnaden med måtten ca 9 x 18 meter är till hälften isolerad med restaurangkök, kylrum, omklädningsrum med dusch och toaletter. Ovanpå finns en mindre konferenslokal. Andra hälften av byggnaden är en oisolerad festsal som är öppen upp till nock. Genom skjutdörrar kan gaveln öppnas och festlokalen binds samman med uteplatsen och dess utsikt emot dammen.

Ladan/festlokalen har tillstånd för 70 gäster och 25 gäster i konferenslokalen. Bostadshusen har använts till logi för gäster. Så idag är husen byggda för logi för 27 personer.

Skogen och inägomarken

Den egna skogsmarken som omger husen uppgår till ca 21,2 ha enligt skogsbruksplanen där 19,5 ha är produktiv skogsmark och 1,7 ha ingår i ett naturreservat. Virkesförrådet uppgår till 2 680 m3sk och fördelar sig på 11 % tall, 67 % gran och 21 % löv, samt även en mindre del lärk. Fastighetens medelbonitet 7,2 m3sk per ha och år och löpande tillväxten 6,1 m3skha/ha och år.

Inägomarken består av den klippta ytan fram för husen samt några mindre beten/åkrar på fastigheten, totalt ca 2,1 ha enligt skogsbruksplanen.

Jakt och fiske

Tovtorpet har andel i samfällt fiske inom Havsjö by, vilket omfattar sjöarna Norrsjön och Sörsjön, samt Toftaån. Kräftfisket är sämjedelat och Tovtorpet fiskar i Toftaån från bron och norr ut utmed egen gräns. De egna dammarna tillsammans med del av Tostaån uppgår till ca 2,0 ha. Jakten ingår i ett jaktlag med grannfastigheterna avseende älgjakten och småviltsjakten bedrivs i egen regi. Fastigheten hyser god tillgång på rådjur och vildsvin, samt även älg.

Fiskodlingen

Det finns idag 5 dammar plus en grundvattendamm på Tovtorpet Två av dem används i fiskodlingen de övriga för fiskeupplevelser. Året med fiskodling börjar med att småfisk på 80-120 gram sätts ut våren i dammen som kallas barnkammaren, efter en tid när de växer till så flyttas de till nästa damm. I okt/nov när fisken väger 1-1,5 kg tas den upp, för att rökas. En del fisk flyttas även till den största dammen framför huset, där besökare har fått fiska.

Kontakta mäklarna för tilläggsmaterial, fullständig skogsbruksplan, mer information och bokning av visning. Varmt välkommen till Tovtorpet på Småländska höglandet

LÄS MER

FAKTA

Område: Småländska höglandet

Adress: Havsjö Tovtorpet 1

Antal rum: 5

Boarea: 85 kvm

Biarea: 24 kvm

Tomtarea: 23.4828 ha

Pris/bud: 7 500 000 KR

MÄKLARE

DELA:

facebook twitter pinterest email

ENG

PLANRITNINGAR

PLATS

Thomas Swenson

Thomas har varit verksam som fastighetsmäklare sedan 1999. Med sina många år i branschen har han stor erfarenhet och kunskap om marknaden. Med siktet inställt på kvalitet och kundnöjdhet går han helhjärtat in i varje uppdrag. Att få representera några av Sveriges vackraste och mest exklusiva hem och gårdar under varumärket Residence Christie´s ser han som ett stort privilegium. Thomas bor med sin familj på en gård strax söder om Linköping och som fastighetsmäklare är hans verksamhetsområde Linköping och Östergötland med omkringliggande landskap.

Tack för ditt mail, vi återkommer snarast

Något gick fel, var god försök igen senare

ALLA BILDER

BESKRIVNING

BILDER

PLANRITNINGAR

KARTA

DOKUMENT

KONTAKT

stäng bildvy