Sätra brunn - Residence Christie's International Real Estate

ENG

Residence Logo

Nyhetsbrev

Kontakt

Världsunik by från 1700-talet

MÄKLARE: Jonas Martinsson

Med över 320 års omsorg och hjärta har Sätra Brunn byggts upp runt tanken av att må bra. Idag en diversifierad verksamhet där pittoreska boenden, hotell, förskola, kyrka, eget källvatten och badhus skapar en levande och högt uppskattad miljö.

Under 1600-talet var intresset för hälsokällor stort, framförallt på kontinenten. Urban Hjärne hade besökt ett flertal av dessa och sökte nu efter motsvarande källor på svensk mark. Läkaren Samuel Skragge som var påläst om källvattnets medicinska möjligheter fann källsprången i närheten av Sätra by värda att undersöka ur hälsoperspektiv. Vattenprov som togs visade sig innehålla mycket bra kvalitet. År 1700 köpte Skragge in marken och en brunnsverksamhet öppnades 1701. Skragge kunde inte slutföra sin satsning i Sätra då han drogs in i det ryska fälttåget men brunnsverksamheten fortsatte och en medveten bebyggelsekaraktär med stadsmässighet tog form. Då brunnsdrickandet skulle åtföljas av promenader anlades också ett antal alléer samt en park. På 1740-talet köpte biskop Kalsenius från Västerås in marken och samtliga hus och efter några år testamenterades detta till Uppsala akademi i vars ägo den befann sig ända till mitten av 1900-talet.

Många har besökt brunnen under åren och ekonomin har historiskt baserat sig på betalande brunnsgäster, såväl högrestånd som allmoge. En period av jämnare ekonomisk tillväxt startade under 1930-talet då Pensionsstyrelsen, senare Riksförsäkringsverket, årligen remitterade patienter för vård till brunnen. Under seklens lopp har byggnadsstilen varierat inom Sätra Brunn. Viktigt har dock hela tiden varit att brunnen kunnat bibehålla sin ursprungliga funktion, att vårda sjuka och erbjuda en rekreativ miljö. Verksamheten har ända från 1700-talet till våra dagar i huvudsak bedrivits under den varma delen av året och flertalet hus är timmerhus, med relativt bra förutsättningar att värmas upp, en del byggnader är redan isolerade och används året om.

Nuvarande ägare tog över Sätra Brunn 2002 med en vision om att bevara och utveckla miljön och verksamheten. Ägargruppen har haft ledorden läkande, lärande och skapande som grund för utvecklingen av verksamheten. Verksamheten idag är högst levande och bedrivs i huvudsak inom hotell och restaurang, konferens, badhus med spa, fullbelagd förskola samt egen dryckestillverkning. Totalt omfattar marken 58 ha varav en separat skogsfastighet om 34 ha. Därtill är midsommarfirande, konserter, bröllop, jul och nyårsfirande återkommande och mycket uppskattade arrangemang. Verksamheten omsätter totalt ca 30-34 miljoner kr per år (2019).

För information om anläggningen vänligen se https://satrabrunn.se

Detta är sannerligen ett unikt tillfälle att förvärva en egen fullt fungerande by med helande källvatten och intressant historia. Välkommen!

LÄS MER

FAKTA

Område: 25 min norr om Västerås

Adress: Sätra brunn

Tomtarea: 58 ha

Pris/bud: 67 000 000 KR

MÄKLARE

DELA:

facebook twitter pinterest email

ENG

PLATS

Jonas Martinsson

Jonas har huvudansvaret för komplexa bostadsförsäljningar och gårdsförsäljningar med utgångspunkt från västkusten. Han har gjort flera rekordförsäljningar för villor i Båstad, Torekov, Halmstad, Marstrand, Fjällbacka och Göteborg. Han är även tillsammans med Henric Falkenberg grundstommen i RC:s framgångsrika gårdsmäklarteam och de arbetar över hela södra Sverige med allt från välbelägna mindre gårdar till slott och större egendomar. Jonas är mycket allround och klarar av alla typer av komplexa försäljningar, även fastigheter som ligger i bolag.

Jonas började arbeta inom branschen 2001 med kommersiella fastigheter, strax därefter inriktade han sig på att arbeta med exklusiva boenden men främst gårdar. Sedan dess har han varit en starkt bidragande faktor till att bygga upp gårdssidan hos Residence. Han är en av grundarna till Residence och var tidigare verksam i Stockholmsområdet. Han har en universitetsexamen som Lantmästare och väl bevandrad inom jord och skog men jobbar även med komplexa försäljningar av villor och attraktiva fritidshus. Jonas är uppvuxen på en gård strax utanför Varberg på västkusten och har idag hela västkusten, Skåne och inlandet som arbetsområde. På fritiden spenderar han gärna tid i naturen eller idrottar.

Tack för ditt mail, vi återkommer snarast

Något gick fel, var god försök igen senare

ALLA BILDER

BESKRIVNING

BILDER

KARTA

DOKUMENT

KONTAKT

stäng bildvy